sâmbătă, 1 noiembrie 2014

De ce iubim femeile



“[…] pentru ca au fete cu trasaturi dulci ca ale copiilor, pentru ca au buze pline, dinti decenti si limbi de care nu ti-e sila. Pentru ca nu miros a transpiratie sau a tutun prost si nu asuda pe buza superioara. Pentru ca le zambesc tuturor copiilor mici care trec pe langa ele. Pentru ca merg pe strada drepte, cu capul sus, cu umerii trasi inapoi si nu raspund privirii tale cand le fixezi ca un maniac. Pentru ca trec cu un curaj neasteptat peste toate servitutile anatomiei lor delicate. Pentru ca in pat sunt indraznete si inventive nu din perversitate, ci ca sa-ti arate ca te iubesc. Pentru ca fac toate treburile sacaitoare si marunte din casa fara sa se laude cu asta si fara sa ceara recunostinta. […] pentru ca au un fel de-a rezolva probleme care te scoate din minti. Pentru ca-ti spun exact atunci cand te iubesc mai putin, ca un fel de compensatie […] Pentru ca din ele-am iesit si-n ele ne-ntoarcem si mintea noastra se roteste ca o planeta greoaie, mereu si mereu, numai in jurul lor”.
Unele dintre cele mai frumoase descrieri pe care le-am citit despre femei sunt regasite in cartea lui Mircea Cartarescu “De ce iubim femeile”O carte deosebita, care ne poate face sa intelegem cum gandeste o parte din masa masculina in diferitele ipostaze ale vietii; cum ne privesc ei si ce rol avem in lumea lor.
Sa nu uitam si de acel text care raporteaza femeia ca un stimul continuu asupra barbatilor. Odata cu parcurgerea randurilor gasesti raspunsuri la multe dintre intrebarile care iau nastere si pe care nu stii sa le desciferezi.
Orice femeie isi doreste sa stie motivele pentru care este iubita, iar autorul puncteaza in linii mari, argumentele care descriu in diferite nuante imaginea feminina. Iar barbatii iubesc femeile, pentru ca fara ele nu ar cunoaste absolutul.
Si, desigur,in spatele unui barbat puternic se afla intotdeauna o femeie puternica.



Un comentariu: